En energideklaration ger information om byggnadens energianvändning. Deklarationens syfte är att sörja för en effektiv energianvändning och god inomhusmiljö. Boverket reglerar hur deklarationerna ska utföras, de håller också register över deklarationerna.
Energideklarationen innehåller bland annat uppgifter om:
+
Den uppvärmda arean i huset, kallad Atemp.
+
Energianvändning för uppvärmning, komfortkyla, tappvarmvatten och byggnadens fastighetsel.
+
Åtgärdsförslag, som energiexperten har föreslagit för att minska energianvändningen.
+
Om radonmätning är utförd eller inte, och i så fall uppmätt värde.
Deklarationen innehåller även andra uppgifter, till exempel om värme- systemet och ventilationssystemet i byggnaden.
Ni som fastighetsägare har enligt lag skyldighet att var tionde år upprätta en ny energideklaration.
Vi går tillsammans med styrelsen igenom de eventuella problemområden som finns, t.ex. kalla lägenheter, drag, höga uppvärmningskostnader. Därefter genomför vi besiktning och mätningar i fastigheten för att bryta ned fastighetens drift i mindre kategorier där vi kan titta på varje del separat och se var eventuella svagheter finns.
När analysen är klar överlämnar vi energiprogrammet - ett levande dokument där alla åtgärder fortlöpande dokumenteras. Energiprogrammet kan liknas vid motsvarighet till underhållsplan. men då enbart för fastighetens energisystem. Vi överlämnar också ett åtgärdsförslag med uppskattning på vad varje åtgärd kan ge i procentuell besparing.
Exempel på undersökningar vi genomför i analysen:
Termografering är ett bra verktyg när du behöver komma tillrätta med kalla lägenheter eller andra energiproblem i din fastighet. Det är ett av många verktyg för att ta reda på var du bäst ska sätta in energibesparingsåtgärder i ett energiprogram. Det är en bra första insats eftersom det inte kräver något ingrepp eller påverkan på objektet och är relativt billigt.
Vi skyddar och skapar värden.
Råsundavägen 18
Svartbäcksgatan 1B
Sverige